Informatie over Dental Camps

Bijgewerkt t/m 3 september 2015

Wij adviseren dit artikel goed door te lezen.

Organisatie Dental Camps
De stichting Netherlands Oral Health Society (NOHS) organiseert tweemaal per jaar (in het voor- en najaar) een Dental Camp voor tandartsen, mondhygiënisten en assistenten. Normaliter bestaat elke groep uit ca. 5 tot 8 tandartsen, 2 mondhygiënisten/preventieassistenten en 2 assisterenden.
De volledige reis (inclusief een week trekking op eigen kosten) duurt ca. 21 dagen.
De Dental Camps worden gehouden in het voorjaar (vertrek eind feb/begin mrt) en in het najaar (vertrek half-eind okt/begin nov).
De eerste twee, drie dagen worden doorgebracht in Kathmandu (1,5 dag sightseeing inbegrepen in de prijs).
Dan een reisdag naar de locatie.
Het Dental Camp bestaat normaal gesproken uit 4 dagen werken, 1 rustdag en weer 4 dagen werken; voor een overzicht ‘Dagindeling’ klik hier.
Eén reisdag terug naar Kathmandu.
Daarna zijn er nog ongeveer 6 dagen over voor sightseeing op eigen kosten; uiteraard kan dit ook verlengd worden.
Eigen bijdrage De deelnemers betalen zelf de reis- en verblijfkosten: € 1500,–.
Dit gehele bedrag wordt besteed aan de deelnemers zelf. Voor materiaal zijn we afhankelijk van donaties en sponsoring (om voor minimaal € 20,- per jaar donateur te worden; klik hier).
Na afloop van de reis en na de reunie zal er een ‘balans’ worden opgemaakt. Mocht er een aanzienlijk bedrag overblijven dan volgt overleg met de deelnemers. Er wordt onderscheid gemaakt qua kosten en teruggave bij verschillende locaties.
Werklocaties
Het is niet mogelijk een voorkeur voor een locatie op te geven. Mede omdat we vanaf nu telkens naar nieuwe locaties gaan. Ook wij weten van te voren niet waar we zullen werken.
Voor meer informatie en foto’s over de locaties waar de NOHS werkzaam is geweest; klik hier.
Het is niet de bedoeling dat aanhang (partners/kinderen/vrienden e.d.) zonder tandheelkundige achtergrond mee gaan op de Dental Camps. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen in overleg mogelijk.
Het is meereizenden naar Nepal die niet werkzaam zijn op de Dental Camps niet toegestaan op de Camps te verblijven.
Reis- en Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor alle deelnemers afgesloten via de VVAA. Buiten de tandartsen zijn de overige deelnemers aan het Dental Camp die uitgezonden zijn door de NOHS ook verzekerd.
Zie verzekeringsvoorwaarden ABI-0601 artikel 2.2 Verzekeringsvoorwaarden ABI-0601 en AVS-1208 m.u.v. artikel 4.4.4. en artikel 8. Bijzondere voorwaarden: In afwijking van artikel 3 van de verzekeringsvoorwaarden ABI-0601 is deze verzekering tevens van kracht in Nepal, met dien verstande dat bij een eventuele schadeclaim deze wordt beoordeeld naar het Nederlands recht.
De inhoud van de Polis is bij Gerjen Winkeler op te vragen; Polisnummer 1150922.
Zorg zelf voor een Annuleringsverzekering!!!
En een goede Reisverzekering met werelddekking en het Visum.
Het is noodzakelijk goed de polisvoorwaarden te lezen of te informeren of vrijwilligerswerk in Nepal is meeverzekerd op de polis met werelddekking.
Visum
Na aankoop van het ticket volgt informatie per mail over aanvraag visum. Zie ook documenten.
Vaccinaties
Zorg tijdig voor de benodigde inentingen; raadpleeg de GGD. Elders op de website (of klik hier) vindt u meer informatie.
Medische adviezen
Internationaal medicijnpaspoort is verkrijgbaar bij de apotheek.
Belangrijk te vermelden is dat men zich goed moet realiseren dat Nepal geen 4-sterren locatie is. Het eten is eenvoudig en niet altijd vriendelijk voor maag en darmen. Veel mensen worden ziek varierend van maag- en/of darmklachten tot luchtwegproblemen.
Kathmandu is een hele stoffige stad.
Handen vóór en na het toilet desinfecteren met desinfecterende doekjes.
Drink geen water uit de kraan; er is voldoende water in flessen te koop. Ook in het Imperial Guesthouse en op de Camps.
Eventueel is het verstandig een paar rietjes mee te nemen voor hygiene bij het drinken van bijvoorbeeld cola; waterflessen zijn over het algemeen geseald. Let wel op de datum en dat de dop is geseald.
In Kathmandu kun je vlees eten maar beter is helemaal geen vlees te eten. Het is dus belangrijk de gezondheidstips in het document ‘Vaccinatie’ elders op deze website goed te lezen en op te volgen!
Documenten, tickets en incheck
Vergeet je paspoort niet. Scan belangrijke documenten (paspoort, reisverzekering etc.) en stuur deze naar je (hot)mail-adres. Je kunt dan altijd (als er internetverbinding is) beschikken over een kopie hiervan.
Neem ook een kopie van het paspoort mee.
De tickets ontvang je van tevoren via email; print deze uit. Graag 2 uur van te voren aanwezig zijn op Schiphol. Neem het mobiele nummer van de teamleider(s) mee; bijvoorbeeld voor als je in de file staat richting Schiphol.
Kofferlabels
Bagage goed labelen! Bagage raakt nogal eens zoek; een gekleurde sjaal of gekleurde kofferlabels kan helpen. TIP: vraag NOHS-stickers op de kennismakingsbijeenkomst en maak zelf je labels. Labels compleet invullen. Naam, vluchtnummer en bij bestemming invullen: Imperial Guesthouse Kathmandu Nepal. Neem blanco kofferlabels mee zodat in Nepal de labels gewisseld kunnen worden voor de terugreis.
Vlucht
Geen scherpe voorwerpen in de handbagage!
De luchtvochtigheid in de cabine is laag, minder dan 10%: dat is 2 maal droger dan in de Sahara! Gevolg: uitdroging en hoofdpijn. Drink veel water in het vliegtuig.
De luchtdruk (t.o.v. van zeeniveau) in de cabine is laag. Gevolg: je lichaam zal iets opzwellen. Dat merk je aan je strakke broekriem en je knellende schoenen. Trek losse kleding aan en trek je schoenen uit.
Door gebrek aan zitruimte kunnen bij vluchten langer dan 4 uur zich bloedpropjes in de benen vormen, die trombose in de benen of zelfs een beroerte kunnen veroorzaken (economy class syndrome). Dit effect wordt weer versterkt door de lage luchtvochtigheid! Een oplossing is om voor vertrek een aspirine of ascal in te nemen (bloedverdunnend effect).
Eventueel opblaasbaar nekkussen meenemen.
Aankomst Kathmandu
Ontvangst is meestal met een bloemenkrans.
Vervoer naar het Imperial Guesthouse is geregeld.
Kom niet pas op de laatste dag voor vertrek naar Nederland terug in Kathmandu in verband met mogelijke stakingen o.i.d.
Imperial Guesthouse
Juju en Krishna runnen dit hotel. In het Imperial Guesthouse alleen logies (bed/toilet/douche) en met 2 of 3 personen op een kamer.
Je kunt hier je bagage goed achterlaten; ook bij een trekking o.i.d. Het is een vertrouwd adres waar wij al jaren mee samenwerken.
Handdoeken zelf meenemen; microvezel handdoeken nemen niet veel ruimte in. Vuile was kan eventueel in overleg gewassen worden. De dag na inlevering vaak al schoon terug. Let wel, er wordt gewassen op stenen dus aan slijtage onderhevig.
Het Imperial beschikt over een zalig dakterras en Wifi.
www.imperial.idia.ru
imperialguesthouse@hotmail.com
Contactpersoon in Nepal
Zorgt voor het vervoer van en naar de luchthaven en naar de Camps.
Ondersteuning bij noodgevallen.
Trekkings zijn er vrij gemakkelijk ter plaatse nog te regelen en Nepal is een heel plezierig land om in te reizen.
Tijdverschil
In Nepal is het bij zomertijd 3.45 uur en bij wintertijd 4.45 uur later dan in Nederland.
Eetgelegenheden Kathmandu
Utse, Nanglo, Ying Yang, Northfield, Roadhouse, Fire and Ice, en heeft iemand nog tips??
Eetgelegenheden in Pokhara
Lakeside: Elegan View restaurant. Naast dit restaurant uitstekende massage.
Klimaat
Het Nepalese klimaat is de reden dat er in voor- en naseizoen gewerkt wordt en niet in de zomer (regenseizoen) en winter (te koud).
Zowel in voor- als najaar is het goed toeven: de temperatuur overdag is vaak ver boven de 20 graden en er wordt dan ook meestal in de open lucht gewerkt.
Geldzaken
Neem voor jezelf contant Euro’s mee in kleine coupures. Er kan overal geld gewisseld worden. Zorg dat je niet teveel Roepies overhoudt want terugwisselen kan niet. Overigens kun je in Kathmandu op diverse plaatsen pinnen met een normale europas en/of creditcard. Eveneens zijn er in Pokhara en Bhaktapur geldautomaten. Deze werken probleemloos, maar bij stroomuitval doet niets het. Hoeveel geld meenemen is erg afhankelijk van het koopgedrag en of er tijd is voor een trekking, een bezoek aan Chitwan met een olifantentocht enz.
€ 300,- is voldoende is om leuke dingen mee te doen maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van je koopgedrag.
Nepal heeft als munteenheid de Roepies (Rps). € 1,- = circa 110 Rps.
Klik hier voor Handige links voor o.a. de actuele wisselkoers.
Telefoneren/Internet
Telefoneren of faxen is vaak niet mogelijk en erg duur. GSM en sms-en is meestal mogelijk. In de meeste dorpen/plaatsen en zeker in de steden kun je prima en goedkoop e-mailen voor gemiddeld circa € 1,50 per halfuur.
Nepal kent 220 volt en dus passen de stekkers voor mobiele telefoons etc.
Roken
De landelijke voorlichting in Nepal geeft aan dat roken dodelijk is. Ook aan het begin van de Camps geven wij het strikte advies dat roken dodelijk is. Roken tijdens de Dental Camps is niet toegestaan in het openbaar. Zoek een hoekje achteraf maar maak daar minimaal gebruik van.
Vaisha Dev
De redactie van Vaisha Dev, ons nieuwsbulletin, heeft graag na ieder Dental Camp een aantal, niet te veel, verslagen. Spreek van te voren af wie er wat gaat schrijven. Het liefst direct na de reis je kopij met eventueel foto’s mailen naar de redactie.
Graag van iedere groep voor Vaisha Dev en de website een groepsfoto en natuurlijk een foto bij het beeld Vaisha Dev zelf voor onze rubriek ‘Vaisha Dev Galerij’ (klik hier).
Klik hier voor de voorwaarden voor de aanlevering.
(Route naar het Vaisha Dev beeld: loop vanuit het Imperial Guesthouse-straatje linksaf richting Durban Square. Op het plein meteen rechts een straatje in met veel Dental shops en dan na ongeveer 100 m staat het beeld aan de linkerkant; wel een beetje verstopt).
Sponsoring
Denk ook aan een manier van ondersteuning inzake sponsoring.
Je kunt ook zelf activiteiten opzetten bijvoorbeeld aandacht voor de NOHS in eigen wachtkamer, een fotocollage of boekjes neerleggen, een donatiepot neerzetten.
Benader in je eigen omgeving mensen om te sponsoren bijvoorbeeld school, serviceclub, familie, tandartskring, je eigen leveranciers.
Eventueel je eigen dental depot benaderen voor sponsoring van disposables etc. De ervaring leert dat het eigen dental depot wil sponsoren als een eigen klant mee gaat op Dental Camp.
Buiten tandenborstels is altijd welkom: pijnstillers, paracetamol en ibuprofen, amoxicilline, drukwerk voor promotieactiviteiten en voorlichtingsmaterialen.
Algemeen
Wees geduldig. Houd er rekening mee dat je in een totaal andere wereld terechtkomt waar dingen niet altijd gaan zoals je gewend bent. Probeer dingen niet persé op de Nederlandse manier te doen. Houd rekening met de gewoonten en cultuur van het land. Toon respect voor mensen. Probeer een goede tussenweg te vinden. Wees bereid je aan te passen. Kom met zo min mogelijk verwachtingen en sta open voor wat er gebeurt.
Leer een aantal Nepalese woordjes. Je staat daardoor direct een stuk dichter bij de bevolking.
Nepalezen waarderen het enorm als je moeite doet hun taal eigen te maken.
Nepalezen zijn niet gewend aan luxe Westerse producten maar voor de kinderen eventueel meenemen:
Vanuit Nederland: springtouwen, knikkers, goede kwaliteit badminton, lego, blokken, kinderboeken in het Engels, DVD met kinderfilms
Vanuit Nepal: fluiten, trommels, muziek cd’s, kinderboeken in het Engels, DVD met kinderfilms (kosten in Nepal 150 rupees).
Neem de tijd om je indrukken te verwerken; deze zijn in het begin veel in aantal en vaak heftig.
Vragen betekent meestal ja!! Maar bedoelen zij dat? Nepalezen knikken nee met hun hoofd maar dit betekent een ja…
Vergeet niet vergeet niet de Nepaleze vrijwilligers te bedanken aan het einde van het Camp bijvoorbeeld met een klein cadeautje of een feestje.
EMS: er zijn EMS-en. Er moet voor gezorgd worden dat de pedalen hiervan droog gehouden worden. Dat kan door een handschoen hieromheen te knopen. Vuilniszakken kunnen als slab gebruikt worden. Spugen in bekkens.
Anesthesie: uit de anesthesiespuit moeten meteen naald en capsule gehaald worden om te voorkomen dat (onervaren) personen zich per ongeluk prikken.
Lege bronwaterflessen kunnen worden gebruikt om de naalden en capsules in te doen. Alle afval, naalden enz. iedere dag verbranden!!
Sterilisatie: dit gebeurt door de assisterenden met rubberen huishoudhandschoenen. Er is een hoge drukpan op een kerosinebrander voor de sterilisatie. Assisterenden; neem een paar stevige rubberen handschoenen mee! Zijn er teveel laat ze dan achter voor een volgend Camp.
Reizen in Nepal
Het Dental Camp duurt effectief 8 werkdagen. Er gaat natuurlijk veel tijd ‘verloren’ met reizen. Nepal ligt ca. 8000 km van ons vandaan.
In Nepal zelf zijn we ook veel tijd kwijt met reizen: een busreis van 160 km (bijvoorbeeld Kathmandu-Chitwan) duurt minimaal 6 uur maar meestal 9 uur! De wegen zijn soms slecht en door de hevige regenval in de zomer worden ze de laatste jaren eigenlijk steeds slechter. Het vervoer is meestal per bus. Treinen kent Nepal niet. Een binnenlandse vlucht kan uitkomst bieden als de wegen onbegaanbaar zijn of geblokkeerd door Maoisten.
Wie meegaat moet dus wel goed tegen reizen kunnen!
Uitstapjes en Trekkings
Na het Dental Camp is er gelegenheid zo’n 3 tot 6 dagen Nepal te verkennen. Wil je een trekking maken dan is dit eigenlijk te kort en is het advies het verblijf met 1 of 2 weken te verlengen. Dit dient reeds bij inschrijven vermeld te worden (tot de daadwerkelijke inkoop van de tickets nog vrijblijvend, daarna niet meer!).
Tips voor korte uitstapjes zijn er genoeg en naast de teamleider gaan er altijd meerdere ervaren personen mee die precies weten wat er in Kathmandu en omgeving gezien moet worden en waar bijvoorbeeld de betere restaurants te vinden zijn.
Must have seens zijn:
- Apentempel (Kathmandu)
- Bodnath (Kathmandu)
- Zilverfabriek (Kathmandu)
- Durban Square
- Dental Clinics in de straatjes van Kathmandu
- Bhaktapur (net buiten Kathmandu)
- Olifantentocht Chitwan
Dames; nooit alleen de stad in ook al zijn de mannen daar klein. Als je de stad in gaat neem dan een visitekaartje van het Imperial Guesthouse mee zodat je altijd terug komt. Ben je verdwaald? Neem een riksja. Koop voor weinig geld een plattegrond van Kathmandu.
Handbagage
In de handbagage geen scherpe voorwerpen en vloeistoffen.
Wel in de handbagage: opladers, medicijnen, 1 setje kleding (bagage raakt nogal eens zoek).
Neem vooral geen mes, schaar, nagelgerei, vloeistoffen, scalers of andere verdachte zaken mee in de handbagage.
Bagage
Neem maximaal één tas, koffer of rugzak met flightbag mee en houd in deze zelfde tas ruimte voor een NOHS pakket van ongeveer 3-4 kg. Eén stuk ruimbagage van 20 kg per persoon is toegestaan. We weten vaak vooraf niet hoe en waar we overnachten, dus neem eventueel een slaapzak, laken of binnenzak en een kussensloop mee. Het advies is zeker geen nieuwe aanschaffen, maar oude spullen meenemen. Desnoods laat je het achter in Nepal. Veel spullen kun je in Kathmandu kopen voor weinig geld zoals een mooie donzen slaapzak.
Voor de locatie Chitwan is dit alles niet nodig. De resorts bieden voldoende comfort (handdoeken, warm water) en voldoende gevarieerd eten en drinken. Wel is een slaapzak nodig als de werklocaties ver van het resort af liggen. Er wordt dan overnacht in schooltjes of bij mensen thuis. Maar dit wordt van te voren mee gedeeld.
- Paspoort (belangrijke nummers en een kopie van je paspoort elders bewaren)
- 2 keer een kopie paspoort, 1 voor verlies-diefstal en 1 voor bijvoorbeeld een binnenlandse vlucht
- 2 pasfoto’s
- Hoofdlamp en/of maglite zaklamp met de mogelijkheid van het focussen van de lichtbundel en met voldoende bijpassende batterijen om in de mond te schijnen bij behandelingen
- 1 doos handschoenen in een grotere maat (de handen zwellen op). Er zijn soms handschoenen op het Camp maar wellicht niet in jouw maat.
- Mondkapjes
- Beschermbril
- Eventueel slaapzak, binnenzak, kussensloop (opvullen met trui, sokken enz.); afhankelijk van de locatie
- Extra handdoek/schort
- Muggenmelk; tropische uitvoering met Deet
- Eventueel een klamboe en touw; is niet echt noodzakelijk; zeker niet voor Chitwan (is aanwezig)
- Kleine dagrugzak, ook te koop in Kathmandu, altijd gemakkelijk tijdens de Dental Camps en uitstapjes
- Zakmes (niet in de handbagage!)
- Desinfecterende doekjes
- Vochtige doekjes en/of wegwerpwashandjes
- Waxinelichtjes + lucifers (stroom valt wel eens uit)
- Eventueel een stalen beker en dompelaartje
- Oploskoffie, cup a soup/bouillon, theezakjes, drop, stroopwafels
- Eventueel pennen, ballonnen, stuiterballen, haarspeldjes, kleine speeltjes om aan de kinderen te geven; tip: ook in Kathmandu zijn leuke dingetjes voor de kinderen te koop en het stimuleert de economie.
- Tandenborstels zijn altijd welkom en koop tandpasta eventueel liever in Kathmandu; minder gewicht, stimuleert de economie.
- Visitekaartjes (geef geen emailadressen, kan misbruikt worden)
- Reisapotheek: toiletartikelen, papieren zakdoekjes, Antibioticakuur, ORS, Immodium, Pijnstillers
Kledingadvies
Neem niet te veel mee!
- Luchtige katoenen kleding; 1 pullover, 1 warme (fleece) trui, t-shirts, lange en korte broek, sokken; neem ‘oude’ kleren mee en geef eventueel je kleding weg.
- Petje en zonnebril.
- 3 of 4 witte broeken om in te werken; het wordt snel vies; je krijgt 4 werkshirts met NOHS logo.
- sandalen of gymschoenen, berg- of bootschoenen en slippers (teva’s) voor onder de douche of bij de waterput.
- Op schiphol is het koud dus wel een jas/trui mee. Een Nylon jack is winddicht en heel handig in de bergen. Soms tot 40 graden overdag en 10 graden ’s nachts.
- Alles is in Nepal te koop. Je kunt in Kathmandu mooie fleece truien kopen (prijs 5-15 Euro!)
Kleding/haardracht dames
Geen blote schouders/bovenarmen en geen blote bovenbenen tijdens de Dental Camps.
In de steden is een t-shirt/hemdje en korte broek geaccepteerd.
Tijdens de Camps lange haren vastmaken in staart/vlecht; in Nepal op het platteland ben je een weduwe als je je haar los draagt.
Boekentips
Zie ‘Boekentips’ op onze website.

Comments are closed.