Reisverhalen en boekentips

Kumari, Mijn dochter uit Nepal – Trees van Rijsewijk
ISBN 90 5226 869 7 – Uitgeverij: De Geus / Maarten Muntinga

Tijdens een fietstocht door Azië komt ze in contact met het Nepalese weesmeisje Kumari en besluit haar te adopteren. Ze richt de stichting Tamsarya op die prachtige projecten in Nepal heeft gerealiseerd waaronder de Kumarischool waar we tijdens de Dental Camps logeren.

Vroeger was ik van niemand, Nu ben ik van mezelf – Trees van Rijswijk
ISBN 90 445 0621 8 – Uitgeverij: De Geus / Maarten Muntinga

Vervolg op Kumari, Mijn dochter uit Nepal. Over haar leven met haar dochter in Nederland; projecten van Tamsarya; verhalen van de kinderen van de Kumarischool en andere verhalen over het leven in Nepal.

Dwars door Nepal – S.K. Paudyal
ISBN 97 890 7879 102 7 – Uitgeverij: NDA (Nepal Development Academy)
Te bestellen bij: http://www.nepal-academy.nl/yak
Een echte aanrader!!
Dé ontdekkingsreis door de Nepalese samenleving en cultuur. Alles over Nepal voor wie er gaat werken als vrijwilliger van achtergrondinformatie tot verhalen van deskundigen.
Het geboorteland van Boeddha, aan de voet van de Himalaya, wordt gekenmerkt door een zeer levendige cultuur, oeroude tradities, overweldigende natuur en gastvrije bevolking. Achter dit land met meer goden dan mensen en meer tempels dan huizen gaat echter meer schuil. Dwars door Nepal ontvouwt deze mysterieuze cultuur en samenleving en geeft helder inzicht in de geschiedenis, economische positie, politieke situatie, kastenstelsel, religies, gezondheidszorg en onderwijssysteem in Nepal.
Nepalkenners schrijven boeiende verhalen over uiteenlopende onderwerpen. Zo neemt Cas de Stoppelaar de lezer mee naar de ondernemerscultuur in Nepal. Lucia de Vries legt de invloed van de westerse cultuur en technologie op de Nepalese samenleving ondubbelzinnig vast. Zij onthult tevens de mogelijke toedrachten van het paleisdrama. Nick Meynen verdiept zich in de recente politieke ontwikkelingen en de moeizame weg naar democratie. Maarten Olthof weet feilloos de religieuze harmonie tussen het hindoeïsme en boeddhisme voor het voetlicht te brengen en Cindy Paudyal duikt in de culinaire tradities en opmerkelijke eetgewoonten.
Verschillende vrijwilligers vertellen op levendige wijze over hun ervaringen in Nepal en geven de lezer een kijkje achter de schermen. Dit boek bevat verder waardevolle informatie over vrijwilligerswerk en reizen.
Een onmisbaar boek voor een ieder die geïnteresseerd is in dit intrigerende land.

Culture Shock! Nepal- Jon Burbank
Over zeden en gewoonten in Nepal, Engelstalig.

Broodjes voor Boeddha van de Dutch Bakery – Patrick Maas
ISBN 99 946 3587 5
Avonturen van de Nederlandse Patrick met zijn Nepalese vrouw in de Himalaya, in zijn Guesthouse hebben ook mensen van het team van Joost van Vlijmen geslapen als ze gaan werken in Mustang.

Kookboek: Geheimen van de Nepalese keuken
ISBN 97 890 7879 101 0 – Uitgeverij: Nepal Development Academy
Er wordt een korte rondreis gemaakt door de mogelijkheden van de Nepalese keuken. Natuurlijk staan er diverse recepten in voor het nationale gerecht daal bhaat. Door dit te combineren met een groenteschotel (tarakaari) en/of een vleescurry kan iedereen zelf een heerlijke Nepalese maaltijd op tafel zetten. Daarnaast nodigt het uit om typisch Nepalese snacks, bijgerechten en drankjes uit te proberen zoals momo, samosaa, Nepali chiyaa en lassi.

Vrouwen in Boeddha’s bergen – Myra de Rooij
ISBN 90 584 7169 1 – Uitgeverij: Byblos

Reizen in Tibet, Nepal en Ladakh
Myra de Rooij bezocht vanaf 1986 vele malen deze mystieke wereld waar gebedsvlaggen op bergpassen en huizen wapperen om gebeden en dromen mee naar de hemel te voeren.
Ze bezoekt lopend, liftend of in gammele bussen afgelegen gebieden en deelt in kloosters en bij mensen thuis het dagelijkse leven.
Ze heeft ontmoetingen met de zus van de Dalai Lama, Jetsun Pema; ook wel ‘Moeder van Tibet’ genoemd. Jetsun Pema vertelt gepassioneerd over de manier waarop de Dalai Lama en het Tibetaanse volk ‘strijden’: via een vreedzame weg van geweldloosheid. Maar vooral spreekt Myra met een groot aantal vrouwen in Tibet, Nepal en India over hun leven en tijdens deze bijzondere ontmoetingen hoort zij vaak ongelooflijke geschiedenissen zoals over de verschrikkingen van de Chinese inval. Over de verdwijningen van Tibetanen in gevangenissen en werkkampen. Velen overleven de jarenlange vernedering, martelingen en het zware lichamelijke arbeid niet. De mensen moeten zich tegen de Dalai Lama uitspreken en de nonnen en monniken moeten allemaal een ‘heropvoeding’ ondergaan.
Haar verslag is een ontroerend reisboek.

Olifantenpolo; Opkomst en ondergang van een hotel in Nepal – Cas de Stoppelaar
ISBN 90 501 866 7
Een bioloog raakt tijdens een veldonderzoek in de ban van Nepal. Hij begint een hotel in Kathmandu en leeft er als een koloniaal. Na het koningsdrama in 2001 begint ook voor hem het verval. Cas de Stoppelaar is honorair consul generaal voor Nepal in Nederland, hij is medeoprichter van het Summithotel in Kathmandu.

Insight Guide Nepal
ISBN 90 665 5123 2
Nederlandstalige reisgids met prachtige foto’s en veel achtergrondinformatie.
Nepal heeft veel meer te bieden dan alleen het reusachtige Himalayagebergte. Ontdek in deze gids de onvoorstelbare diversiteit van dit koninkrijk en het schitterend bewaard gebleven erfgoed. De auteurs en fotografen laten u op de bekende, onovertroffen en veelvuldig bekroonde Insight Guide-wijze in woord en beeld kennismaken met al deze opmerkelijke bezienswaardigheden, landschappen en culturen.
In de eerste hoofdstukken leest u alles over de geschiedenis en cultuur. Daarna volgt een gedeelte over de ‘Flora en Fauna’, ‘Festivals’ en ‘Trektochten’. Vervolgens nemen de auteurs u mee op reis. Van de hoofdstad Kathmandu naar de weelderige Vallei van Pokhara in het Annapurnagebied. Langs de indrukwekkende Mount Everest naar het mysterieuze Thyangboche klooster en vervolgens naar de uitgestrekte bossen en jungle van de Terai. Deze hoofdstukken worden afgewisseld met themapagina’s over ‘Sherpa’s', de ‘Geboorteplaats van de Boeddha’, ‘Gompa’s', ‘Yaks’ en ‘De Weg naar Tibet’.
In het gedeelte ‘Reisinformatie’ vindt u alles over vervoer, accommodatie, reisbenodigdheden, toeristische tips, klimaat, winkelen, nuttige adressen en talloze andere wetenswaardigheden. Insight Guide Nepal is hierdoor niet alleen een bron van informatie en inspiratie, maar ook een bijzonder praktische reisgids.

Lonely Planet Nepal
ISBN-10: 1740596994
ISBN-13: 9781740596992 – Uitgever: Lonely Planet Publ. Ltd

Druk 7
De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land/streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies… alles kun je er in vinden. Engelstalig.

Landenreeks Nepal
Marjon van Dalen en Lucia de Vries
ISBN-9789068323795 – Uitgever: Koninklijk Instituut voor de Tropen
Mensen, politiek, economie, cultuur, milieu en kerncijfers.

Nepali Phrasebook
ISBN – 9781740597357 – Uitgever Lonely Planet
Taalgids Engels-Nepali: 2000-word dictionary; Guide to pronunciation and phrase-building; Mind your manners – understanding Nepali etiquette; Practicalities – how to catch a bus or make a toast

Te gast in Nepal
ISBN 978 90 76888 77 4 - Nu als handzame pocketuitgave in samenwerking met NDA (Nepal Development Academy).
Nepal spreekt tot de verbeelding van veel toeristen. Niet verwonderlijk want het land heeft veel te bieden. De afgelopen jaren was het toerisme naar Nepal beperkt vanwege een slepend politiek conflict. Maar nu de maoïstische rebellen de wapens hebben neergelegd is de kans op vrede groter dan ooit. De bevolking van Nepal, waarvan een aanzienlijk deel werkzaam is in het toerisme, kijkt reikhalzend uit naar de komst van buitenlandse bezoekers.
Deze geheel vernieuwde uitgave van ‘Te gast in Nepal’ bevat artikelen van meerdere auteurs die een speciale band met Nepal hebben. Zij schrijven op levendige wijze en met kennis van zaken over onderwerpen die hen na aan het hart liggen. Zo bevat deze uitgave artikelen over de recente geschiedenis, religie, festivals en andere thema’s die een belangrijke rol spelen in het leven van Nepalezen, zoals eten en muziek. Behalve achtergronden bevat het boekje reisreportages van wandeltochten naar Dolpo en het Annapurna-massief. De uitgave besluit met praktische reisinformatie, een woordenlijstje en suggesties voor boeken en website.

Documentaire ‘Leven in Nepal’
Leven in Nepal is een co-productie van Tobias Stokhof en NDA die als hoofdfilm gedraaid werd tijdens de Nepal Millennium Plaza. Een documentaire die alle facetten van het alledaagse leven van Nepalezen op indrukwekkende wijze voor de voetlicht brengt.
De diepe indrukken en gefascineerde ervaring die Tobias Stokhof opdeed tijdens zijn eerste Nepalreis heeft hem ertoe bewogen opnieuw naar Nepal af te reizen. Ditmaal gaat hij dwars door de Nepalese samenleving en brengt het alledaagse leven in zowel de stad als op het platteland realistisch in beeld. Naast de mooie natuur en culturele bezienswaardigheden ligt het accent op het boerenleven in heuveldorp Jharkhola, waar hij de bezigheden van de lokale bevolking volgt. Een schitterende documentaire voor een ieder die betrokken is bij het land en haar bevolking.
Bestelling via info@nepal-academy.nl o.v.v. Leven in Nepal.
De opbrengsten van de verkoop van Leven in Nepal worden aangewend voor het biogasproject in Nepal: http://www.nepal-academy.nl/

Comments are closed.